PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Заедничка владина седница на С Македонија и Косово утре во Скопје

Sep 15, 2021

Владите на С Македонија и Косово утре во Скопје ќе одржат заедничка седница, на која ќе се потпишат низа договори и меморандуми со кои ќе се продлабочи и зајакне соработката меѓу двете држави.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Договорите, како што информираше на денешната прес-конференција владиниот портпарол Муамет Хоџа, се од областа на инфраструктурата, дијаспората, енергетиката, економијата, туризмот безбедноста, иновации и технолошки развој и други области.

Владата на вчерашната 106. седница ги утврди пакет договорите и меморандумите за соработка со Косово, кои се предвидени да бидат потпишани на заедничката седница.

„Оваа информација произлегува како резултат на ангажманот на работната група составена од претставници од двете влади. Целта е да се задржи континуитетот во развивањето на добрососедските односи, имајќи предвид дека вакви седници беа одржани и со другите соседни земји“.

Придобивките, посочи тој, од средбите се подобрување на трговската размена, подобра комуникација на граѓаните и бизнисот од двете страни, проекти од заемен интерес и подобра меѓугранична соработка.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ