PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Заврши првата меѓународна конференција “Жените во надворешната политика”

Sep 15, 2021

Успешно заврши дводневната конференција за промоција на родовата еднаквост “Жените во надворешна политика”, што за прв пат ја организираше Министерството за надворешни работи, на иницијатива на заменик Министерката за надворешни работи, Фатмире Исаки, а под покровителство на Првата дама, Елизабета Ѓоргиевска.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

На првиот ден од меѓународната конференција фокусот на панелите беше ставен на учеството на жените во надворешната политика и потребата од зголемување на нивното учество во процесите на донесување одлуки, а воедно беа разгледани и можностите за унапредување на нивната улога во општеството како активни и конструктивни политички чинители. Денешниот ден беше посветен главно на потребата од поголема вклученост на жените во бизнис секторот, како и економското и влијанието на Ковид-19 врз жените.

Воедно, во рамки на конференцијата се усвои Заедничка декларација, со која се креира мрежа на жени дипломати од регионот на Западен Балкан.

На конференцијата учество земаа високо рангирани политичари и дипломати од регионот и жени-амбасадорки, учесници од други европски и вон-европски земји, учесници од меѓународни и регионални организации, почесни конзули, реномирани фигури од академијата, бизнисот, цивилното општество и младинските организации.

Предвидено е конференција од ваков карактер да се одржува на годишно ниво, а воедно во текот на годината да бидат организирани и други, помали настани, како што се тематски работилници, семинари, тркалезни маси, и сл. на кои ќе се дискутираат прашањата за зајакнување на улогата на жената во сите аспекти од општествениот живот.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ