PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Зеленски: Алијансата не е подготвена да ја прифати Украина

Mar 8, 2022

Украинскиот претседател Володимир Зеленски повторно го повика рускиот претседател Владимир Путин на дијалог и истакна дека Украина е подготвена да разговара и да бара компромиси, но не е подготвена да капитулира.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

„Пред сè, подготвени сме за дијалог, но не за предавање“,

изјави Зеленски во интервју за американскиот телевизиски канал Еј-би-си њуз, на прашањето дали Украина е подготвена да ги испочитува барањата на Руската Федерација за прекин на војната: да го променат ставот и да одбијат влез во НАТО, да го признаат Крим како руски и да ја признаат независноста на Донецк и Луганск.

Зеленски во интервјуто истакнал и дека го загубил интересот за влез на Украина во НАТО.

„Овде не се работи за мене, туку за луѓето кои ме одбраа. Што се однесува до НАТО, го загубив интересот по ова прашање откако сфативме дека НАТО не е подготвено да ја прифати Украина. Алијансата се плаши од контрадикторни работи и конфронтација со Руската Федерација бидејќи не станува збор за мене“, додаде тој.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ