Зеленски: Ситуацијата е многу тешка во Мариупол

Apr 16, 2022

[ad_1]

Рускиот претседател Владимир Путин потпиша нов закон со кој се забранува јавно изедначување на улогата на СССР и нацистичка Германија за време на Втората светска војна, пренесува руската агенција РИА.

Изедначувањето на „целите, одлуките и дејствијата“ на цивилната и воената команда на СССР, како и советските војници со нацистичка Германија беше прогласена за прекршок за кој граѓаните се соочуваат со парична казна од 1000 до 2000 рубли или затвор од 15 дена.

За функционерите се пропишани построги казни. Тие се соочуваат со казни од 2.000 до 4.000 рубли, додека казните за правните лица се движат од 10.000 до 50.000 рубли.

Забрането е да се негира ослободителната улога на СССР

Во случај на повторени прекршоци, максималната казна за граѓаните се зголемува до 5.000 рубли, а за службениците до 20.000 рубли. Државните службеници кои ќе го повторат овој прекршок можат да бидат казнети со суспензија од 6 месеци до една година. За правните лица е предвидена глоба во износ од 50.000 до 100.000 рубли или административно запирање на активностите до 90 дена.

Новиот закон забранува и негирање на „одлучувачката улога на советскиот народ во поразот на нацистичка Германија“, како и негирањето на „хуманитарната мисија на СССР во ослободувањето на европските земји“.

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ