Зошто Лавов е толку важен во одбраната на Украина

Mar 18, 2022

Градоначалникот на Лавов, Андреј Садовиј, потврди дека е погодена една локација во близина на аеродромот во Лавов.

Тој потврди дека експлозиите кои се слушнале утринава ја погодиле областа во близина на градскиот аеродром, но дека тој не бил погоден.

„Сè уште не можам да ја кажам точната локација, но дефинитивно не е аеродром“, рече тој.

До неодамна, овој град во западна Украина беше во голема мера поштеден од руски напади, а исто така е многу важен за одбраната на Украина.

Лавов е оддалечен 70 километри од полската граница, што значи дека е на границата со НАТО. Имено, секој напад во Лавов може да има меѓународни последици. Градот е важен и за бегалците.

Тој е дом на повеќе од 200.000 внатрешно раселени лица. Тие го поплавија градот во потрага по релативна безбедност, а многумина го искористија како станица пред да се упатат кон границата.

Лавов има и важна логистичка улога, особено кога станува збор за вооружување. Градот стана привремен дом за многу медиумски организации и амбасади, кои беа принудени да се преселат од главниот град на Украина, Киев.

Лајонс центарот е светско наследство на УНЕСКО, а музејот ја чува најкомплетната збирка на света средновековна уметност и ретки верски ракописи во земјата.

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ